Επιλέξτε τη γλώσσα σας

210 6452133

697 1574383

ΚΥΡ. ΛΟΥΚΑΡΕΩΣ 11

ΑΘΗΝΑ Τ.Κ. 11471

ΑΡΧΕΙΟ

Χρόνος εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν ιατρική αμέλεια

Στα Αστικά δικαστήρια η νέα διαδικασία εκδίκασης υποθέσεων για αποζημίωση ιατρικού λάθους είναι η εξής:

Πρωτοβάθμια, κατατίθεται η αγωγή και μέσα σε 100 ημέρες (δηλαδή σε τρεις μήνες) πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις και οι απόψεις που υποστηρίζουν την απαίτηση, καθώς και οι προτάσεις – απόψεις των εναγομένων. Κατόπιν, μέσα σε 15 ημέρες, θα υπάρξει η έγγραφη αντίκρουση, εκατέρωθεν, από τους αντίδικους.

Με την κατάθεσή τους σχηματίζεται η δικογραφία και ακολουθεί ο προσδιορισμός μας τυπικής δικασίμου σε απώτερο χρονικό διάστημα. Ο στόχος (με το νέο σύστημα που εισήχθη το 2016) ήταν να οριστεί αυτή η δικάσιμος μέσα σε 7 έως 12 μήνες.

Σήμερα, ιδιαίτερα στα πολυμελή δικαστήρια (όπου δικάζεται η πλειονότητα των σημαντικών απαιτήσεων της ιατρικής αμελείας) η δικάσιμος ορίζεται κοντά στους 15-24 μήνες, σύμφωνα και με τα σημερινά δεδομένα.

Στα μονομελή δικαστήρια η διαδικασία είναι κατάτι γρηγορότερη.
Αναβολή λαμβάνει χώρα σχετικά σπανία.

Το δικαστήριο εκδίδει την απόφαση κατά κανόνα 7 έως 8 μήνες μετά από την δικάσιμο.
Έτσι ο συνολικός χρόνος εκδίκασης, στον πρώτο βαθμό, φτάνει περίπου τα 3 χρόνια.

Λόγω των υψηλών αποζημιώσεων για ιατρική αμέλεια, υπάρχει συνήθως προσφυγή και σε δεύτερο βαθμό, στο Εφετείο. Η διαδικασία διαρκεί, με τον προσδιορισμό της εκδίκασης της έφεσης και την έκδοση απόφασης, περίπου 2 χρόνια.

Η κρίση του Εφετείου, ανάλογα με τον βαθμό απόκλισης από την πρωτόδικη απόφαση και την θεμελίωση της τεκμηρίωσης, είναι η βάση για επιλογή άσκησης αναίρεσης στον Άρειο Πάγο.

Στα Διοικητικά δικαστήρια κατατίθεται η αγωγή για αποζημίωση για ιατρικά λάθη και μετά από 3 έως 4 χρόνια ορίζεται/ ανακοινώνεται η δικάσιμος. Η δικάσιμος αυτή είναι για μετά από 2 χρόνια από τον προσδιορισμό της (αυτό ισχύει για τα δικαστήρια της Αθήνας, όπου υπάρχει και ο πιο μεγάλος φόρτος υποθέσεων, στα επαρχιακά δικαστήρια είναι συντομότερος κατά 1-2 χρόνια). 

Υπάρχει και η περίπτωση αναβολής η οποία όμως είναι το μέγιστο 4 έως 6 μήνες.
Έτσι, στα διοικητικά η πρωτόδικη απόφαση εκδίδεται μετά από 5 έως 7 χρόνια.

Το Δημόσιο κατά κανόνα προχωράει στην διαδικασία του Εφετείου και του Συμβούλιου της Επικρατείας.
Εκεί οι χρόνοι είναι γρηγορότεροι αλλά μπορεί να διαρκέσουν, αθροιστικά και στα δύο επίπεδα, μέχρι και 7 χρόνια.

Όλα τα ανωτέρω χρονικά διαστήματα διατυπώνονται κατ’ εκτίμηση και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση κάποιες θεσμοθετημένες ημερομηνίες.

Ενώ ο χρόνος εκδίκασης υποθέσεως στις περιπτώσεις ιατρικού σφάλματος είναι εξαιρετικά μεγάλος, αντισταθμίζεται με την καταβολή τόκων, με ένα αρκετά υψηλό επιτόκιο, οι οποίοι υπολογίζονται για το ποσό που το τελικό δικαστήριο ορίζει, από την ημέρα επίδοσης της αγωγής.

Search